сряда, 30 декември 2020 г.

Само за твоите очи - част трета


 - Толкова ли е сериозно, наистина? – попита скептично Олег, докато се опитваше да следва черния джип на семейството в кошмарното московско движение.

С него се разбирахме без думи и в момента, в който аз и Раиса излязохме от стаята на оперативните, му беше станало ясно, че нещо не е наред. Сега обаче искаше обяснение. Беше прав. За пред него Раиса се беше правила на параноична презадоволена богаташка, която просто се опитва да привлече вниманието на богатия си съпруг (и вероятно да го изнуди за нещо скъпо). Аз обаче бях видяла съвсем друг аспект от нещата и затова вместо отговор извадих листа амбалажна хартия от чантата си и го разгънах.

- Какво е това? – попита той след един бегъл поглед върху хартията. – Прилича на кофти реквизит от филм на ужасите. 

- Именно. Само че е истинско – отговорих аз. 

Ако зад волана стоеше Глухарьов, сигурно щеше да скочи на спирачката, да свие рязко встрани и така нататък. Обаче Олег също като мен беше служител на Патрула, така че изобщо не се впечатли. Той се престрои за ляв завой и чак тогава попита:

- Как така? Да не би това да е кръв? 

- Имаш си Сила – свих рамене аз, - сканирай си го през Сумрака сам. 

Олег присви очи и наистина последва съвета ми, докато чакахме на светофара. Само след секунда изражението му коренно се промени. 

- Ама как така....

- Затова сме тръгнали – заключих аз и сгънах листа. – За да разберем. 

- Кой идиот използва истинска кръв за подобен тип ненормални бележки? – попита Олег празното пространство пред себе си. 

Напълно вярно. Така правеха или психопатите-хора, или Различни, които се занасят. Само че подобно занасяне става, когато тепърва се обучаваш в училището на Патрула. И при това не срещу хора, а срещу други Различни. 

- Някой абсолютно побъркан Различен – отговорих аз. – Затова държах ти да дойдеш с мен. 

- Различен? – хвърли ми скептичен поглед Олег. - Не ми се вярва. Никой няма да превърти така!

- Ето този – размахах аз листа под носа му, - вече е превъртял! Знаеш ли какво свалих от хартията? – не дочаках предположението му и направо изтърсих: - „Полибий“! Тоя е решил да я подлуди и да накара всички близки да я изоставят! А после, тя няма да има къде да отиде. Жената ми обясни, че има и други подобни неща в дома си. Които само тя вижда като опасни и вредни, а съпругът й смята, че има истерия.

- Значи ще се опитаме да проследим отпечатъците от силата на Различния? – изказа Олег мислите ми на глас. 

- Да се надяваме, че ги има. Тук не можах да намеря нищо. Освен „Полибий“ нямаше никакви следи. Мога само да кажа, че е много слаб маг, нищо повече. 

- Да, щом си свалила заклинанието без проблеми... – заключи той и дори не ми остави време да възразя, че мога да свалям и силни заклинания, защото изстреля следващия въпрос: – Тъмен? 

- Съмнявам се. Тъмният щеше да й направи някое заклинание от техния арсенал, или да я примами с пари и придобивки. Раиса нямаше и да си помисли да си хване съпруг-човек. 

Олег направи някаква рязка маневра и изпсува под нос. Не видях защо обаче, пък и не ме интересуваше.

- А защо мислиш, че е Светъл? – попита той леко засегнато. 

Да, макар аз да бях Универсална с уклон към Светлината, а той – Светъл маг, макар силата ни да беше свързана завинаги, Олег понякога беше много, много докачлив на тема боя. Ето сега взе навътре предположението ми, че този психопат може да е Светъл. Като него. 

- Защото се опитва да накара жената сама да дойде при него, без директна принуда, а с брутален психически тормоз – отговорих аз. – Все едно нещо му пречи директно да я принуди или да я омагьоса. Не ми се прави на тънко обиден, Олег, това са точно похвати на Светлите. Завулон сигурно би избухнал в смях ако разбере, че го цитирам, но това са точно фарисейски уловки. 

Моят любим се намръщи. Никой от нас не обичаше да говори на тая тема, но такава ни беше работата. Сега явно се засегна. 

- Значи, ако разсъждаваме в тоя ред на мисли, аз също използвам разни фарисейски уловки – каза той леко раздразнено. 

- Ако не ги беше ползвал – върнах му го аз, - щяхме да сме гаджета, откакто бях на 19. Но ти не, та не! Така че давай да прескочим личните нападки и да се върнем към случая!

Олег така се намръщи, че съвсем спокойно можеше да пробие предното стъкло на колата с някое заклинание. Пресегнах се към ръката му, която лежеше върху скоростния лост. 

- Ей! – подръпнах го аз, - Ти да не ми се разсърди?

Той не ми отговори. Ясно значи, сърдеше ми се. 

- Олег? Сериозно те питам! 

- Засегнах се – отговори той кратко. – Да смяташ, че Светлите са лицемери... Значи и мен ме смяташ за лицемер... 

- Донякъде – реших да бъда честна аз. – Хайде, де, признай си, че Светлите почти винаги извъртат нещата!

- А Тъмните – не, така ли? 

- Напротив – просто Тъмните не се опитват да изкарат, че действията им са за благото на човечеството! 

Олег рязко даде мигач и спря на една автобусна спирка. Толкова рязко, че трябваше да се хвана за вратата, за да не си ударя главата в таблото. 

- Кажи ми честно – започна той с чужд глас, - ти презираш ли ме? 

Зяпнах. Какво? Сега ли точно трябваше да си изясняваме отношенията? И откъде изскочи това?

- Светлина и Мрак, Олег, ти сериозно ли? – възкликнах в отговор. 

- Съвсем сериозно – отговори ми той. – Просто ми отговори!

- Не те презирам, глупак такъв! – поклатих глава аз. – Никога нямаше да съм с теб ако те презирах! 

Наведох се през скоростния лост и ръчната спирачка и му се увесих на врата. Той колебливо отговори на прегръдката ми. 

- Знам, че си докачлив, но никога не съм знаела, че си и обидчив на всичкото отгоре! – измърморих аз. 

- Сложно е, Наташа, много е сложно – отговори ми Олег и ме притисна към себе си. – Просто за мен делото на Светлината е...

Той не можа да довърши, защото и двамата се стреснахме от почукване по стъклото откъм неговата страна. Олег ме пусна и тогава видях, че един катаджия на средна възраст със строго изражение беше застанал пред нас и ни гледаше крайно неодобрително. Олег свали стъклото и попита:

- Има ли проблем, началник? 

- Млади човече, толкова ли нямаше къде другаде да се натискате с гаджето си, че избрахте да нарушите закона за движение по пътищата? – попита катаджията с привидна строгост. Ясно, просеше си рушвет. 

Олег се огледа невинно, все едно едва сега вижда, че е спрял на автобусна спирка. 

- Съжалявам, началник, ние с нея малко се поскарахме и отбих на първото възможно място, за да предотвратя евентуално ПТП. 

- Да предотвратите, казвате? – присви очи катаджията. – А свидетелите казват, че сте се натискали в колата!

Ясно кой ни беше спретнал внезапната проверка. До гуша да ти дойде от бдителни граждани! Олег обаче не бързаше да се опъва.

- Простете, не чух фамилията и званието Ви – каза той нехайно. 

Катаджията отдаде чест и се представи:

- Лейтенант Преображенски, ДПС, документите за проверка! 

Олег сви рамене и подаде шофьорската си книжка и талона на колата. Мен ме напушваше смях. Да спреш колеги от МВД, при това колеги на смяна в парадни униформи и то на Нова Година. А най-смешното беше, че и двамата бяхме Различни. Значи никой от нас не се беше сетил да наложи Сфера на Невнимание. Обаче пък толкова отръки ни идеше да се караме. Междувременно катаджията разгледа шофьорската книжка на Олег и попита:

- Защо спряхте тук, все пак, гражданино?

- Защото така се наложи – обясни Олег. 

- Сега ще пишем акт... – отговори той. – за неправилно паркиране. 

Сърбяха ме ръцете да направя някое заклинание. Примерно „Мътен разум“ или „Забрава“, или най-любимото на подрастващите Различни „Гумичка“ – което трие само определен момент от паметта на онзи, на когото е наложено. Ползват го в училищата, за да замазват случаите, когато преписват. Олег видя че си движа ръцете и побърза да ме улови за китката. Ясно, искаше да се оправя сам. Моят любим имаше странния навик да се оправя по човешки, когато това е възможно. Без магия. На мен също ми харесваше тази идея, но не винаги имах време да се обяснявам. Сега определено нямахме време така че по-добре да побърза. 

- А може ли да пропуснем? – попита Олег също толкова невинно. – Като за колеги? 

Катаджията не се върза. Явно му излизаха с тоя номер по сто пъти на ден. Макар че бяхме в униформа, все пак. Той какво, да не мислеше, че сме се дегизирали за празника?

- Колеги? 

- Именно. Колеги – натърти Олег и извади удостоверението от джоба си. – И аз, и дамата работим в отдела на Пятницка. Дори днес сме дежурни и сме тръгнали по едно дело. 

Лейтенантът пое удостоверението и го огледа критично. 

- Оперативни? – попита той и двамата. 

- Не, аз съм следовател – побързах да се обадя. Цветът на пагоните ни беше различен, толкова ли не беше видял? – И наистина отиваме да проверим един сигнал! – добавих леко изнервено. 

Катаджията мисли няколко минути и после върна документите на Олег. 

- Гледайде обаче да не правите повече нарушения! 

Олег кимна и побърза да се изнесе от спирката. Аз пък прихнах да се смея. 

- Защо се хилиш пък сега? – попита ме той раздразнено. 

- Защото ти отне пет минути да го уговориш да ни пусне – отговорих аз и изтрих сълзите от очите си. 

- Пусна ли ни? – опъна се той. – Пусна ни! При това без магия!

- Ето за това говоря! – възразих аз. – Ако беше Тъмен сто пъти да си му хвърлил някое заклинание. 

- Но не съм и няма да бъда! – възрази Олег разпалено. – Има неща, които могат да се решават по човешки, без магия или намеса!

- Добре, добре – предадох се аз. – Съгласна съм! Нали се изяснихме за Тъмните и Светлите! Впрочем – побързах да сменя темата, - къде е семейството?

- Той ме видя, че давам мигач и също отби. Ето ги пред нас! – посочи Олег. 

Вярно, черният джип чинно вървеше пред нас. Значи все пак бяха видели, че се караме. Возихме се в мълчание известно време, но караницата отпреди малко не ми даваше мира. 

- Олег? – попитах аз.

- А? 

- Нали не се караме? – той не отговори, така че уточних: - Заради Светлината и Мрака?

- Не се караме – отговори ми Олег, но нещо в тона му не ми харесваше. – Просто имаме различни убеждения. 

- Това не ми пречи да те обичам – реших да подчертая аз. – Въпросът е, дали ти пречи на теб?

Той ми хвърли един поглед и после отново се съсредоточи върху движението. 

- Винаги ще те обичам, Наташа. Дори и да отида в Сумрака, винаги ще те обичам! Дори и да беше Тъмна! – тук явно се сети, че малко е прекалил с обясненията в любов, защото прихна. 

- Все пак, съгласни ли сме, че може оня психопат да е Светъл? – реших да уточня аз. 

Глухарьов ме беше научил, че когато отивате да разследвате нещо е добре да сте на едно и също мнение, а не на две противоположни, защото иначе може да пропуснете много детайли. Или да се скарате пред цивилни, което пък беше още по-зле.

На Олег не му харесваше да си признае, но все пак кимна. 

- Права си. Има нещо странно. Макар да не вярвам съвсем, че е Светъл. 

- Къде ли живеят тези? – попитах аз, тъй като вече бяхме кръстосали половин Москва и в момента пъплехме по третото околовръстно. 

- Като гледам накъде сме тръгнали, ще да живеят на Рубльовка – отговори Олег и зави след джипа към отклонението за МКАД. – Като всички тузари. 

- Това обяснява защо първи тръгнаха да предлагат рушвет – заключих аз. – От там има да се връщаме два часа до отдела... 

- Така е. Но да стигнем до там първо. 

Джипът пред нас караше със завидна скорост. Явно изобщо не се страхуваше от катаджии. За всеки случай наложих няколко стандартни за Различните заклинания, за да не ни спре някой по-бдителен служител на ДПС. Така и не запомних какво точно значи това проклето съкращение. 

Оставаше да видим какви са тия проблеми в Рая, които имаха нашите двама потърпевши. Ако живееш на Рубльовка и си опрял дотам, че да се осланяш на МВД, а не на връзки тук и там или не искаше да се вдига много шум, или по някаква причина всички други възможности вече бяха изчерпани. На нас ни оставаше да разберем кое от двете е.

вторник, 22 декември 2020 г.

Само за твоите очи - част втора

Оставих чая на бюрото и си придадох възможно най-канцеларския вид. Интересно пък за какъв дявол се бяха довлекли в районното навръх Нова година? Обикновено оплаквания постъпваха към четири-пет-шест сутринта на втори януари, когато поизтрезнеят. Сега обаче? 

- Не е ли малко прекалено да сложат лейтенант на пропуска? – вдигна вежди мъжът и огледа пагоните ми преценяващо. – При това в парадна униформа? – додаде той.

Присвих очи. Странно начало на разговора. Реших обаче да не се заяждам точно сега и отговорих:

- Просто замествам колега. А колкото до униформата – заповед от началството. 

Жената междувременно не ми беше обърнала внимание. Вместо това оглеждаше стените на районното все едно ги вижда за пръв път. Определено не бяха от нашия район. 

- С какво мога да помогна? – попитах аз малко по-високо от необходимото, за да ми обърне внимание.

- Ами ние сме дошли, всъщност... за подаване на сигнал сме дошли... – проточи жената. 

- Какво е естеството на престъплението? – минах аз веднага към следователския речник на Глухарьов и се наведох напред. 

По емпиричен път бях установила, че когато говориш като канцеларски плъх вдъхваш повече доверие на потърпевшите. При разпит беше точно обратното – колкото по-просташки се изразяваш, толкова повече се плашат задържаните. Сега двамата пред мен си размениха многозначителни погледи.

- Ами, имаме подозрения, че ни следят – отговори жената и се огледа страхливо. 

Станах и излязох от мястото си в будката на дежурния. Двамата отстъпиха крачка назад, все едно съм чумава. 

- Ако подозренията ви са основателни е нужно да се назначи проследяване. И то само ако преди това сте свидетелствали против някой криминален с присъда. И тази присъда е приключила преди около месец-два, най-много. Ако смятате, че ви следят бивши съпрузи, роднини или познати, подобна мярка няма да бъде предприета, без значение от вашите съображения – изрецитирах аз любимата пледоария на Глухарьов против досадни мнителни пенсионери. – Така че бих ви посъветвала да проверите контактите си преди да подадете жалба. 

- А днес може ли да подадем? – попита с надежда жената, все едно онова, което току-що й казах е влязло през едното ухо и излязло през другото. На ти сега. 

Най-много ги обичам такива. Нищо не са ти направили, но ти иде да им откъснеш главата. Защото ти е повече от ясно, че нищо няма. Обаче какво да се прави – работа. Както лекарят е длъжен да преглежда хипохондрици, така и ние в МВД бяхме длъжни да приемаме подобни сигнали. 

- По принцип – можете – отговорих аз. – Но няма как да я приема в момента, защото трябва да остана на пропуска до връщането на колегата. А и след това – свих рамене аз точно по начина, който ме влудяваше преди да започна да работя в отдела, - сами разбирате, празници са. Така че жалбата ще бъде разгледана подробно и цялостно едва другата седмица. 

Мъжът и жената се спогледаха. Технически, казвах самата истина. Някак си не исках да ги лъжа. 

- А няма ли други начини? – попита мъжът след като жената му кимна едва забележимо. – Да ускорим процеса? 

Вдигнах вежди. Те май бяха решили да предлагат рушвет. А при нас тъкмо беше цъфнала проверка... Дали пък не бяха и те проверяващи? Присвих очи и ги сканирах през Сумрака. Хора. Това беше добре. Но май наистина имаха някакъв проблем, защото откровено се надяваха, че рушветът ще помогне. 

Добре, да се опитаме да направим едно добро. Празници са, все пак...

- Хм – казах на глас, - няма да има нужда да ускоряваме процеса толкова много. Но ще се наложи да почакате час-два преди да мога да взема разрешение от началството. А и колегата ми трябва да се върне скоро. 

Те се спогледаха и после чинно се настаниха на една пейка до вратата. Аз пък пратих есемес на Олег да го питам къде е. Обясних, че съм на пропуска. Върна ми съобщение, че идва до пет минутки. 

Наистина дойде. След петнайсет минути обаче. Видя чакащите на пейката и ме попита полугласно:

- Защо са тук?

- Искат да подадат сигнал, че някой ги следи – обясних аз също толкова тихо. – Ще им помогнеш ли? Аз съм вързана тук и не мога да приема жалбата. Когато Толик си довлече задника, да отидем да проверим.

- Защо си се впрегнала така? – сви рамене той. – Кой знае каква параноя ги гони? Жената изглежда ужасена. 

- Именно – натъртих аз, – нещо не ми харесва. Предложиха рушвет, представяш ли си?

- Разбирам – заключи той. – Да ги водя ли?

- Давай! 

Олег подбра двамата тъжители към стаята на оперативните. Те щяха да приемат документите и да се оправят с бумагите. А аз или някой от другите следователи просто щеше да приеме делото. Това беше честа и много удобна практика, когато не достигат кадри. А точно в момента половината личен състав се занимаваше с ония от министерството. Някак си не ми се искаше да тропосам случая на Агапов и Черенков. Тези двамата са такива идиоти, че със сигурност вече бяха на градус. А нещо ме глождеше. Все едно не е просто параноя. 

Двамата тъжители се спряха пред прозорчето на будката очаквателно. Ясно, бяха се надявали да ги взема аз. Обаче точно сега нямаше как. 

- Вървете, вървете – махнах с ръка аз. – После ще дойда да приема жалбата и да проверим на място как стоят нещата! 

- Благодарим ви! – усмихна ми се мъжът признателно. – Ние обезателно ще...

- Няма нужда – прекъснах го аз преди да е изръсил нещо, за което да пиша три кофи мастило пред началството. – Сега вървете да изложите случая и оплакванията си! Аз ще дойда при първа възможност. 

След това се облегнах назад, доволна от успеха на канцеларския си език. Какво ли не прави една година и нещо в милицията? Странно нещо е животът, наистина. 

Интересно какво толкова ги беше стреснало? Отпих от чая и се намръщих – вече беше към точката на замръзване. Поради кучия студ навън, и в районното, въпреки парното отопление, пак беше хладничко. Така че всички дружно се греехме с чаши чай. Къде успешно, къде не толкова. Оставих чая и пуснах печката-духалка. Нямаше как да стана от тук за нова чаша преди да се върне истинският дежурен.

Останалата част от заместването на Толик мина без нови тъжители и момчето наистина се върна с пет торби храна. 

- Защо толкова малко? – намръщих се аз, докато му помагах да ги крием под бюрото и в стаята на дежурните. 

- Нали за трийсет души? За обяд? – повтори поръчката той. – Вечерта ще пазаруват момчетата с патрулката. Че много има да се носи. 

- Аха – съгласих се аз. 

Бях виждала какво количество храна се изяждаше на елементарен запой, така че не тръгнах да се обяснявам. Доколкото ми беше известно, в приготовленията тази година бяха замесени и половинките на повечето личен състав. Така че към седем-осем се очакваше върволица от хора, натоварени с кутии, тенджери и тави пълни с храна. Пиенето, доколкото знаех от Глухарьов, вече чака надлеждно заключено в склада с веществените доказателства. Дори и да го намерят при проверката, винаги можехме да кажем, че е иззето при акция. Да се опитат да ни опровергаят. Защото то НАИСТИНА беше иззето при акция. И съвсем по устав щеше да бъде унищожено...

Оставих Толик обратно да дежури и отидох да проверя какво прави Олег. Тъжителите бяха изчезнали с него преди повече от час, така че се надявах да не са изгубили съвсем търпение.

- Съжалявам, че се забавих – извиних се аз и побързах да се настаня до Олег. – Какво имаме тук? – попитах и взех да прочета жалбата написана със ситен и подреден женски почерк.

- Някой следи жена ми – обясни мъжът, недочакал да изчета какво е написала тя. 

- Хм, ще се разберем – отговорих аз по маниера на Глухарьов, когато иска да прочете нещо, а някой досаден тъжител му пречи. 

В жалбата наистина се казваше, че гражданката Раиса Ивановна Ремко (очевидно съпругата) ежедневно е преследвана. Тормозът обаче продължава и у дома. Телефонът звъни без да има причина. Гражданката изпитвала постоянна тревожност и чувствала, че някой я наблюдава. Странно, тя да не беше сбъркала психиатъра си с нас? 

Погледнах Олег и той сви рамене. Можеше и да е откачалка, но една невроза не беше причина за чак такова държание. Освен това се виждаше, че съпругът й наистина й вярва. Нещо я беше ужасило дотолкова, че е успяла да го убеди да дойдат при нас за жалба. Ако я смяташе за откачалка, никога не би го направил. Нещо не ми се връзваше и предполагах, че отговорите ги знае само и единствено дамата пред мен. 

- Господа – обадих се аз, - бихте ли ни оставили с Раиса насаме? 

Мъжете се спогледаха, но все пак станаха и излязоха. Подпрях се на бюрото с възможно най-авторитетната си стойка и попитах направо:

- Раиса Ивановна, кажете ми честно, това опит ли е да привлечете вниманието на съпруга си? 

Жената срещу мен примига. 

- Какво искате да кажете? – изписка тя на фалцет.

Звучеше възмутена, прекрасно, значи можех да я накарам да си изпусне нервите и да изплюе камъчето по-бързо. Станах и се преместих на плота на бюрото. Така правеше Сергей, когато иска да сплаши някого. Почти винаги работи. Особено когато страшен следовател с вид на рецидивист ти виси на главата. Буквално. Да видим дали на мен ще ми се получи...

- Онова, което виждам – вие сте красива, поддържана жена, а съпругът Ви изглежда е заможен – започнах аз делово. – Предполагам, че отделя доста време на работата си. Това със следенето да не е накакъв женски трик, за да му привлечете вниманието? Защото в такъв случай вероятно ще изгубите нашето и своето време в търсене на нещо, което го няма. 

Стараех се да звуча логично и умерено строго. Де да ги знам какви са и дали няма веднага да поискат да се оплачат на началството, а точно в момента това никак не беше добра идея. Защото имаше твърде много началство. Жената се озърна уплашено и започна да рови в чантата си. Само това ми липсваше! Глухарьов ме беше предупредил, че никога, ама абсолютно никога не се взема рушвет в кабинета. Защото парите почти винаги са белязани и няма как да докажеш, че си ги получил по друг начин. Тогава не бях тръгнала да споря и точно сега неговите думи светнаха в главата ми като сигнална лампа.

- Няма нужда! – вдигнах ръка аз, но та продължи да ровичка нещо. 

- Не казах на Борис, но на вас ще кажа, за да ми повярвате – обясни тя с треперлив глас и ми подаде лист амбалажна хартия, сгънат на четири. – Той никога не би ми повярвал, би ме сметнал за луда, но аз...

Тя се задави със сълзи и аз побързах да отворя листа. Беше абсолютно празен. 

- Какво значи това? – попитах аз. 

- Не виждате ли? – попита тя притеснено. – Не виждате, нали? Значи наистина полудявам!

Раиса вече ревна с глас и обхвана главата си с ръце. Тук ставаше нещо. Погледнах през Сумрака и листът се оказа омагьосан. Пак беше празен, на пръв поглед, но обвит със заклинание. Хитро и проклето заклинание, което носеше древно име „Полибий“ по името на един хитър грък, който измислил начин да пренася тайни послания обръщайки ги в цифри. В случая, посланието на листа беше кодирано само за тази жена. Тя би могла да прочете написаното, а за другите хора ще изглежда като луда откачалка, която вижда съобщения изписани с кръв върху огледалото в банята. Точно като по филмите на ужасите. Красота! Значи имаше някой Различен, който определено се опитваше да я изкара луда. Но защо?

Лесно преодолях защитата срещу други Различни – вероятно авторът на посланието не беше с кой знае колко висок ранг. Листът мигом се изпълни с текст, от който кръвта ми се смрази. Защото, като начало, беше написан с истинска кръв. Не исках да знам каква. В Сумрака кръвта от живи същества свети, направо фосфоресцира. 

„Ще бъдеш моя завинаги“ пишеше на листа „или и ти, и онези, които обичаш ще умрат.“

На ти сега. Най-много обичах влюбени психопати-Различни. Срещаха се рядко, но когато превъртяха, беше качествено и завинаги. Поне докато не ги хванат Сивите. Сега Различният явно беше побеснял, че дамата е избрала човек вместо него и беше решен да си отмъсти. Като я подлуди. И нея, и хората около нея. 

Бавно оставих листа на масата като междувременно снех заклинанието напълно. 

- Не сте луда – казах аз – ето!

Раиса погледна невярващо към листа. Взе го в ръце и прочете посланието поне три пъти. Пипна хартията, а после погледна мен. 

- Но как? 

- Това сега няма значение – обясних аз, - важното е да проверим случая възможно най-бързо. Хайде! Да вървим да кажем на мъжете! Тръгваме веднага!

Тя не тръгна да спори. Аз събрах листа в джоба си и излязох след нея. Един поглед към Олег беше достатъчен. С него се разбираме без думи. Той просто отиде до дежурния да напише бележка до началниците ни и да прибере палтото ми. После, без много обяснения се качихме по колите на път за дома на тази странна двойка. 

Защото от съобщението на онзи лист амбалажна хартия ми беше станало ясно, че някъде в предновогодишна Москва броди побъркан от любов Различен. Който е забравил за Договора, за Патрулите или за задълженията си и заслепен от любовта към една човешка жена беше решил да съсипе живота й. С всички възможни средства. 

А съдейки по писмото, явно нямахме много време да го спрем. 


четвъртък, 17 декември 2020 г.

Само за твоите очи - част първа



 - Адски мразя да съм на наряд в тоя студ - измърмори Сергей и за десети път си оправи яката на якето. 

Бях съгласна с него - разнасянето на призовки в следобеда на Нова Година определено не ми беше
мечтата на живота. Да не говорим, че навън беше кучи студ - минус двайсет и поледица. Общо-взето, в такова време никаква връхна дреха не помагаше както трябва.

- А да ти напомням ли чие шмекеруване ни докара до тук? - заядох се аз. - Ако си беше траял пред Зимина за контрабандната водка, можеше и да не ни натресе дежурство!

Моят колега не отговори. Бях права. Преди две седмици, в самото начало на декември, бяхме участвали в хайка за нелегален склад с алкохол. Целият отдел, без изключение. В резултат на това, всеки получи по дял от "плячката". Тихомълком, разбира се. Какво ги интересува властите дали сме заловили два тона и половина нелегална водка или просто два тона? Да, ама не, Глухарьов да вземе да изтърси пред гаджето си за какво става дума. И ето ни сега нас двамата, в навечерието на Новата година, крачехме из замръзналия от студ район с призовки в ръце. Беше повече от сигурно, че няма да има на кого да ги предадем, но това беше един от начините на Зимина да ни накаже. Впрочем, не само нас - всеки един замесен беше наказан така, че да му е най-гадно. И всички целокупно и без право на възражения бяхме насадени дежурни навръх празника.

Стас Карпов например получи канцеларска работа. В която не го бива, която мрази и работи всички новаци да я вършат. Агапов и Черенков ги пратиха с участъковите, не разбрах за какво. Ясно беше, че не са никак доволни от развоя на събитията. А мен и моят колега ни пратиха да разнасяме призовки. От това по-хубаво начало на празника, здраве му кажи! 

Леденият вятър брулеше ушите ми и много ми се искаше да вървя на завет, но точно в тоя проход между високите блокове духаше като фуния. Продължихме да вървим като минах зад гърба на Глухарьов – нека него го духа вятъра малко. Преборихме се с прохода и излязохме на относително заветно място. 

Той тръгна да пуши, а аз се насочих към малкото пространство огряно от слънцето. Хич не ми се говореше. 

- Добре де - призна си мрачно Глухарьов след малко, - виновен съм! Раздрънках се и ни лефнаха. 

- Именно - натъртих аз. - ТИ се раздрънка и ни наказаха всички! А аз имах планове да прекарам празниците с Олег, между другото!

Глухарьов потъна в облак дим – къде от цигарата, която все пак беше успял да запали, къде от студа. Явно беше изпуфтял, но ми беше толкова студено, че не го бях чула. 

- Я стига! - махна с ръка той. - Твоят Олег също го нахендриха, ако не си спомняш. При това далеч преди нас двамата с тебе! Не ме изкарвай виновен и за международното положение! - мина в настъпление Сергей и изгледа кръвнишки леда под краката си. 

Уцели. Прав беше. Макар, че точно в момента силно ми се искаше наистина да го обвинявам за всичко. 

- Да, вярно - увесих нос аз. 

Още в началото на месеца се разбра, че ще ни идват на проверка някакви важни клечки от министерството. Които щели да се връщат от среща на върха не знам къде си. Та, тях някой трябваше да ги посрещне на летището и изобщо да ги обгрижва. И естествено, тази важна задача я дадоха на Олег. Защо точно на него, не бях съвсем сигурна, но Карпов определено можеше да разчита на него. Може би затова. 

Дотук с плановете ни да отидем до Байкал - много исках да го видя замръзнал и той ми беше обещал да ме заведе. 

Сергей имаше право, но това не означаваше, че съм му по-малко бясна. В следващите няколко минути се гледахме злобно. Аз – защото ми беше студено, а той – защото му беше писнало да му натяквам. Когато Зимина ни привика всичките за наказание и ни крещя в продължение на цял час, тогава ми идеше да му откъсна главата. А от този момент нататък не спирах да се заяждам. Сергей обикновено имаше акъл за далавери, както сам се изразяваше, но точно този път здраво се беше издънил. 

- Гледай от хубавата страна - подкачи ме той след малко, - всички ще сме заедно на масата тази вечер. Дори и Ира не можа да се измъкне от дежурството. 

Той се изхили злорадо. Явно идеята, че и началникът който ни е наказал няма да се измъкне от собственото си наказание му беше безкрайно смешна. Мен обаче в тоя леден следобед това ме топлеше твърде малко. Още повече, че се чувствах като пингвин. 

- Аха - и всички сме в парадни униформи заради ония важни клечки - мрачно додадох аз. - Знаеш колко много мразя да сервилнича. 

Наистина, както никога на Нова Година, ни бяха накарали да облечем парадните униформи. Красиви бяха. Ако ги обличаш рядко. Бяла риза, два тона по-тъмна от нормалната униформа, лъскави копчета. Да де, ама в това нещо замръзваш от студ през зимата и умираш от жега през лятото. 

И само като си представях, че трябва да козирувам на някакви си от министерството, просто откачах. 

- Едва ли ще ти се наложи да сервилничиш - успокои ме моят колега. - Те изобщо няма да ни гледат нас, но така за всеки случай.

- А за какъв дявол идват на проверка точно по празниците? - възнегодувах аз за кой ли път. - Толкова ли не могат да изчакат да мине новата година?

Наистина, кой изобщо идваше на проверка по това време от годината? И защо, по дяволите?! 

- Проверяват състоянието на дисциплината в редиците на МВД, защото именно по празниците се наблюдава погазване на устава - патетично изрецитира Глухарьов текстът на сводката, която бяха изпратили от министерството преди две седмици и изгаси фаса в най-близката фасада под неодобрителния ми поглед. 

Понякога бюрократичните глупости ме побъркваха. 

- Дрън-дрън - възразих аз. - На всички им е ясно, че на тоя ден всички са мъртво пияни. 

- Всички - да, но ние с тебе не - мрачно добави моят колега. - Поне докато не мине проверката...

- Аха, и да напомням ли кой се издъни? – продължих да натяквам аз.

- Ей, я момент!? – махна ми той с ръка да спра. – Стоп! Аз нямам нищо общо с тая проверка!

Свих рамене. Заради проверката обаче нещата бяха още по-гадни. Истината беше, че не се заяждах, защото наистина му бях бясна, но просто като се заяждах с него не ми тракаха зъбите от студ и не мислех, че замръзвам. 

Тръгнахме да се връщаме обратно към отдела. Повечето от нашите „клиенти“ бяха или мъртвопияни, или просто ги нямаше вкъщи. Нищо чудно, предвид коя дата бяхме. Вятърът се усилваше все повече и започвах да си мечтая за чаша горещ чай. Колкото по-горещ, толкова по-добре. Най-добре в точка на кипене...

- И все пак, за тая разходка си виновен ти! – обадих се ни в клин, ни в ръкав. 

- Аха – обърна се той толкова рязко, че едва не се блъснах в него, - а да те питам защо взе водката тогава? А?

- Не съм я взимала – опънах се аз, - вие ми я дадохте!

Той прихна да се смее. Със сълзи, които бяха на ръба да замръзнат по лицето му. Смя се дълго и гръмогласно. Скръстих ръце на гърдите си и го изчаках да млъкне. 

- Драга моя Наташенка, вече си една от нас – отговори ми той накрая. - Говориш като типично продажно ченге.

- О, я се разкарай! – изръмжах аз и хвърлих но него първата попаднала ми пред очите буца сняг.

Той се отърси като бяла мечка, но не последва ответен удар. Истината беше, че в тая беля ни бяха вкарали оперативните. Както винаги. Защото делото се водеше на Сергей и по дефиниция на мен също. Беше доста голяма работата, така че следственият и оперативния отдел си сътрудничеха. Което не се случваше често – Карпов и Глухарьов да са на едно и също мнение за далавери. След успешния край на операцията, беше повече от ясно, че ще има и по нещо за участниците и първата идея беше да се „усвои“ от наличната стока. Е, много хубаво я усвоихме, няма що! Добре поне, че Зимина не успя да изземе наличното. Всички като един се бяха опънали и ето ти сега наказание. Но единственият въпрос, по който бяха на едно мнение всички в МВД, без значение от чин и занятие, беше именно пиячката. 

След три часа безуспешно кръстосване на района се бяхме предали, че няма да разнесем почти нищо онзи следобед, така че някъде към четири часа се върнахме в отдела. Там ни посрещнаха със съчувствени погледи, защото се налагаше да ни свалят палтата с длето и газова горелка, дотолкова бяхме замръзнали. 

- Толик – подвикна моят колега на дежурния, докато се бореше с побелялото си от лед яке, - я ни свари по един чай, че топките ми замръзнаха!

- Ще има да чакаш, Серьога – подкачи го Антошин, най-добрият му приятел. – Зимина ви вика!

Човекът съвсем небрежно се беше подпрял на касата на вратата точно до нас и ни гледаше нахално. Тези двамата имаха доста сложни взаимоотношения. Много, много сложни. И точно в момента Сергей удостони най-добрия си приятел с убийствен поглед. 

Антошин обаче устоя и повтори:

- Айде отивай, че Зимина вече е напушена. Търси те от час!

С Глухарьов се спогледахме. Сега пък какво? Две наказания за едно дежурство щяха да ми дойдат много. Изпухтях и го сръгах да тръгваме. Колкото по-бързо приключехме с това, толкова по-добре. 

- Хайде да вървим! 

- Има да чакаш, Алексеева! – провикна се въпросния Толик от мястото си зад бюрото. – Тебе никой никъде не те е викал! Така че не се бутай!

Странна работа, през последната година и половина, мъмрене за Сергей означаваше и мъмрене за мен. Или обратното – когато Великите ми триеха сол на главата, триеха сол и на неговата. Така че определено беше интересно защо викат само него и какво толкова се беше случило?

Погледнах Сергей учудено, но той ми направи знак да не се заяждам точно днес. На всички вече ни се искаше да свърши тая проклета смяна и да седнем на софрата. Сергей беше обещал, че тази година всички ще ядем заедно, в отдела. Определено вече ми се искаше да помързелувам. Но не би. 

А въпросният Толик имаше нужда от урок. Адски мразя да ми се правят на началници. Особено, когато човекът е с по-нисък чин от мен. 

- В такъв случай, Толик, вдигай си задника и марш да правиш чай! – изкомандвах аз и му махнах по посока на кабинета ми. 

Нали беше дежурен, така и така ключът от кабинета ни с Глухарьов беше у него. Да върви да вари чай, че да му дойде акъла! Въпросният Толик, иначе младши сержант Анатолий Челябин беше нов в отдела и всички си позволяваха да го юркат. Сега обаче проявяваше изключителен инат. 

Погледнах към Сергей за помощ. Явно аз не бях достатъчно страшна.

- Айде, нали чу какво ти се така? – смъмри го Глухарьов. – Отивай! А аз отивам при началството да видим какви точно сте ги надробили сега. 

- Сме ги надробили, Серьога – поправи го Антошин. – Този път всички сме в кюпа. Важните клечки дойдоха преди час и в момента правят ревизия на цялата документация... На цялото районно. 

- Ето сега я закъсахме... – заключих на глас, а моят колега изруга под нос и хукна към кабинета на Зимина. 

По принцип, проверката на документацията е смърт за всеки канцеларски плъх. Ние не правехме изключение. И то точно на Нова година... Чий болен мозък жаден за още звездички по пагоните го беше измислил това и защо точно ние?

- Не се впрягай, Наташка – свойски ме потупа Антошин по рамото, явно усетил какво ми се върти в главата - Карпов също е вътре. И от отдел „Кадри“ ги привикаха. И началникът на патрулните също е там. Ще се справят – намигна ми той. 

Междувременно Толик се върна с чаша чай и прекарах няколко минути в това да възвърна нормалното си кръвообращение. Горещата течност бавно-бавно върна към живот изтръпналите ми крайници. Седнах на единия от столовете зад бюрото на Толик – когото пратих до бакалията зад ъгъла за храна за всички (към момента на смяна бяхме повече от трийсет души). Обещах, че ще го покрия за два часа и момчето изчезна. Надявах се наистина да се върне с храна, защото иначе щях да обядвам мозъка му. Буквално. Не, какви ги говоря, за такова нещо отивам на Трибунал на секундата и е почти сигурно (освен ако Завулон не ми даде право на жертвоприношение или Хесер лиценз за върколак), че ще ме развъплътят...

Тъкмо се наканих да пусна новогодишната програма по телевизорчето и през вратата влязоха двама души. Мъж и жена, много елегантни. Отдалече се виждаше, че не са от този квартал. Интересно, дали не ги бяха обрали?

вторник, 24 март 2020 г.

Различна психиатрия - девета глава


Не се върнах в отдела, както бях обещала на Олег, а направо се насочих към жилището на Глухарьов. Нещо ми подсказваше, че все някога ще се върне у дома този ден. Въпреки че би му се искало да не се отделя от сестра си. Все някога трябваше да легне да спи, нали така? И тогава аз щях да го причакам и да си уредя сметките с него. 

Първоначално си мислех да отворя вратата през Сумрака, но после реших да позвъня. Просто така, в интерес на добрия тон, като последен жест към човека, който беше мой колега и с когото делях един кабинет. Като отдаване на чест преди дуел. Не очаквах да намеря някого вкъщи, но за мое учудване след няколко секунди чух тежки стъпки и вратата се отвори. Но не беше Глухарьов. Беше Антошин. 

- Влизай! – покани ме той и се дръпна от вратата за да вляза. – Той е вътре. 

Минах покрай него и се събух в малкото антренце. Ясно – двамата приятели бяха неразделни както винаги. Антошин затвори вратата и ме поведе към кухнята. Там, на масата, седеше моят колега-човек и се наливаше с водка. Изглеждаше така все едно го прави от доста дълго време. Той ме погледна много тъжно и ми кимна да седна срещу него. Седнах и го погледнах злобно. 

Интересно, ако се бяхме видели преди няколко часа, преди да говоря с Валерий, може би щях да го пребия с някоя серия шамари или да го замразя за няколко седмици. Сега обаче можех само да го гледам злобно и да си мисля как трябва веднага да си вървя от тук. Не бях сигурна дали искам да имам нещо общо с него и първата ми работа утре сутрин щеше да бъде да поискам да пратят друг колега да дежури в Пятницкото районно вместо мен. 

Вече знаех горе-долу с кого си имам работа, а по-късно тази вечер щях да разбера съвсем. Тъй нареченият Ярослав не ме беше извикал формално на дуел, така че нямаше от какво да се притеснявам за срещата. Освен това цялото ръководство изглежда знаеше. Вече нямах нужда от помощта на човешката милиция и не виждах защо да продължавам сътрудничеството. Сега стоях пред този милиционер и неговия приятел и нямах представа какво да кажа. Обвиненията напираха да излязат, но се блъскаха едно в друго и нито едно не можа да се покаже на бял свят.

- Каквото и да кажеш, права си – завалено ми каза Глухарьов и обхвана главата си с в ръце. 
- Сипи ми! – казах аз и Антошин безмълвно изпълни нареждането. 
- Аз те предадох, Наташа! – тъжно каза Глухарьов и ме погледна жално в опит да фокусира погледа си върху мен. 

Почти напълно безуспешен опит. Обзалагах се, че утре може да си мисли, че е халюцинирал от пиенето. Толкова беше пиян. Антошин ми подаде чашата и се облегна на кухненския плот, точно зад гърба на Глухарьов. Безсмислен жест на солидарност. Не бях дошла да го убивам, не исках да си цапам ръцете. 

- Предаде ме – потвърдих аз и обърнах чашката на екс. – Сипи ми още едно!

Антошин се намръщи, но я напълни отново. 

- Тя е моя сестра! – отчаяно по пиянски се опита да ме убеди Глухарьов.
- А аз съм твой партньор, нали така? – контрирах и гаврътнах и втората чаша. – Нали партньорите бяха по-важни от роднините? Нали животът ти е в ръцете на партньора? Нали ти така казваше? Какво направи днес, а? 
- Тя е моя сестра! – повтори той. – Трябваше да я спася!
- Така е – съгласих се аз. – Но нямаше нужда да вадиш оръжие срещу мен. Аз също трябваше да я спася, защото я отвлякоха заради мен. Никога не бих рискувала живота на който и да е от вас в битката между Светлината и Мрака, знаеш това! И въпреки всичко ме предаде на онзи все едно съм агне на заколение! 

Глухарьов наведе глава тъжно. Знаеше, че съм права. Аз щях да дойда със сигурност. Каквото и да ставаше. Трябваше да знае за толкова време, че нямам навика да дъня хората. Може и да имам малко приятели, но не ги предавам. 

Стояхме в неговата кухничка – аз Глухарьов и Антошин – и мълчахме. Антошин се беше облегнал на кухненския плот и ни гледаше, скръстил ръце, а аз и моят партньор-човек се наливахме с водка. Като в сцена от класическа битова драма.

- Прости ми! – промърмори завалено той след малко.

В очите му се четеше цялата мъка и гняв към самия себе си, но по пътя към дома му бях решила да съм жестока до край. За негово добро. 

- Ти ме предаде, човеко – започнах аз, знаейки че така ще се скараме завинаги. – Затова не мога да ти простя. От тук нататък ще работим само в отдела и ще общуваме само служебно. Връщам ти поканата да вляза!

Станах да си вървя, обръщайки празната чаша от водка на масата. Глухарьов просто ме погледна – в очите му можеше да се прочете всичко – и съжаление, и жал, и мъка. Но ако продължах да го гледам така, щях да се размекна. Затова побързах да си тръгна, олюлявайки се.

За няколкото минути, откакто бях тук, бях гаврътнала поне три чаши на екс и леко ми се виеше свят. От друга страна, гневът определено ме крепеше. Последното го казах за да му покажа ясно, че бяхме дотук с фамилиарниченето. 

Седнах под закачалката да се обуя и набързо излязох. Антошин ме настигна точно на вратата на асансьора.

- Чакай! – каза той и ме хвана за лакътя.

Погледнах го злобно и освободих ръката си. 

- Няма какво да чакам! Каквото имах да му казвам, му го казах. Друго няма. 
- Нека повървя с теб за малко, става ли? – попита ме той.

Кимнах – личеше си, че иска да ми каже нещо. 

Застанахме пред асансьора и аз натиснах копчето, за да го повикам. Мълчах и чаках Антошин да се обади. Той не закъсня:

- Не можеш да съдиш човека, че се е опитал да защити сестра си! 

Не отговорих затова той ме дръпна да се обърна към него. 

- Наташа, той не спря да се обвинява, откакто се върна. Не го прави! Недей!
- Аз нищо не правя, Денис! Той беше този, който ме предаде. Мълчи и ме слушай! – вдигнах ръка аз, защото виждах, че иска да възрази. – Не го обвинявам, че се опита да защити сестра си, а че насочи пистолет към мен, разбираш ли? Аз щях да се разменя с нея и без това. Онзи изрод искаше мен, не нея. 

Антошин стисна зъби. Знаеше, че съм права. Въпреки всичко нещо не му даваше да ме остави да си тръгна просто така. Понякога човешкото приятелство беше странно нещо. 

- Той съжалява, Наташа! – започна той тихо и кимна към затворената врата на жилището, където верояно продължаваше да се налива до безсъзнание най-добрият му приятел. – Той ужасно съжалява. 
- Аз също съжалявам, Денис. Затова не искам повече да сме приятели. Така ще бъде по-добре и за него.
- Наташа – започна Антошин, - нека ти кажа нещо за Серьогата. Той не се доверява никак лесно. Но направи ли го, е завинаги. Това, което се случва в момента го съсипва и ще става все по-зле, повярвай ми! Не му го причинявай! Не го причинявай и на себе си! 

Мълчах. Антошин продължи след като се качихме в асансьора. 

- Нали сте хванали онзи психопат? Тогава защо да продължавате да се мразите със Серьожа?
- Денис, ти нищо не си разбрал – въздъхнах аз и се опрях на стената на асансьорната кабина. – Не сме го хванали. Той сам ме пусна, за да играя ролята на парламентьор ако се налага. Проблемите едва сега започват.

Антошин ме гледаше с ококорени очи. Да, хората са казали за фуражката и акъла...

- Как така!? – успя да попита той след малко.
- Ами така – троснах се аз. – Не се отдръпвам, за да си отмъщавам, а за да ви предпазя, всички вас, хората от отдела. Това е между Различните. Вие нямате работа в подобни неща. 

Услужливо премълчах, че имам среща само след няколко часа със същия тоя психопат, дето не сме го хванали. Иначе Атошин и всички ченгета, които му бяха длъжни за нещо, щяха да откачат, а това можеше да подтикне Ярослав да свърши някоя глупост.

Антошин обаче не се предаде без бой:

- Наташа, сигурна ли си, че нямаш нужда от помощ? – поклатих глава.
- Той има по-голяма нужда от теб. 

Ясно беше за кого говоря. Асансьорът стигна до партера. Двамата с Антошин излязохме от него и аз му стиснах ръката. 

- Върви при него, Денис. Сега той има нужда от приятел, с когото да се напие до безсъзнание. 

Антошин се изхили.

- В това нямам равен като помощник. Ами ти? Какво ще правиш?
- Отивам в Патрула – излъгах аз без колебание и благодарих на факта, че той не може да види аурата ми. – Имам доста работа. Не ме изпращай, ще си отворя портал. 
- Както решиш – сви рамене той и отново натисна копчето на асансьора.

Аз само махнах с ръка и излязох от блока. Не можех да му кажа истината. Нито на него, нито на никой друг. От Патрулите и Инквизицията вече знаеха, затова просто реших да почакам до десет вечерта. 

В делата на Различните рядко има място за хората като пълноправни участници. Те са само пушечно месо, могат да бъдат пожертвани и още по-лесно заменени. Каквото и да ми беше сторил Глухарьов, нямаше да позволя да стане пушечно месо в борбата между Светлината и Мрака. Не можех да го позволя, дори и да ми се искаше да разбия дебелата му глава с първата попаднала ми бутилка. Заради тези два месеца съвместна работа му дължах поне защита от интригите на Различните. Защото другото не беше в моя власт. 

Въздъхнах и се запътих към станцията на метрото. Всичко това беше твърде сложно дори за мен. От една страна имах работа с пълен психопат, ако се вярва на Валерий, но от друга страна този пълен психопат действаше крайно алогично. Беше прокопал земята, за да му падна в ръцете, а когато аз сама дойдох – просто ме пусна. Може би имаше някакви скрупули? Едва ли – Различен, който е способен да организира подобни фокуси едва ли изобщо има съвест. Значи разчита на нещо друго. Но какво? Женско любопитство? Възможно е. Но въпреки това, той обеща да ми разкаже истината. Неговата истина. 

От Патрулите и Инквизицията бяха одобрили разговора. Аз самата бях любопитна да разбера какво точно се въртеше в главата на този психопат. Затова се запътих към кулата в Останкино – за да намеря отговорите. 

вторник, 17 март 2020 г.

Различна психиатрия - осма глава


Странно е да намериш в Москва подобно място. Отвън входът почти с нищо не загатваше, че вътре се крие заведение от подобен тип, но тази малка бирария можеше съвсем спокойно да си съперничи с някоя в историческия център на Прага. Тъмно дърво, масивни маси, приглушено осветление. И предостатъчно хора, които се наливаха с половинлитрови халби. Странна гледка на обяд в Русия. Не защото руснаците не пият, а защото обикновено бирата не е първи избор. Все пак не беше съвсем лято. 

Валерий ми махна от едно сепаре в ъгъла. Беше се наградил с картофки и някакъв стек и естествено – със задължителната бира. С жест ме покани да седна до него. Не чаках втора покана. С целият си вид инквизиторът даваше да се разбере, че не се чувства неудобно. Точно обратното. 

- Съветвам те да си поръчаш същото – обясни той между хапките. – Много е вкусно.
- Не съм дошла тук да ям – изръмжах аз и махнах на келнерката да дойде. 
- Разговорът ще бъде дълъг, съветвам те да го направиш – сви рамене той и отпи от бирата си.

В крайна сметка реших да го послушам – определено бях гладна и смятах да изстискам всяка капка информация, която старият интригант с вид на застаряващ интелигент беше натъпкал в съзнанието си. Пък и наистина изглеждаше вкусно. 

- Започвай с обясненията, дърт лъжец такъв! – просъсках аз над ръба на гигантската халба. 

Валерий не реагира на провокацията, но все пак отговори: 

- Има много неща, които не си разбрала – започна той бавно, но аз нямах време за игрички от типа „не си живяла още век, нищо не знаеш“ и затова го прекъснах:
- Давай по същество!
- Добре – съгласи се той, - не знаеш много неща за него. 
- Да, като започнем с името му. Никъде не е записано в регистрите – озъбих се аз.

Валерий тъкмо щеше да отговори, когато пред нас се появи голяма димяща чиния с картофи и мръвка. Моята порция. Сервитьорката я постави пред мен с усмивка до ушите и добави:

- Приятна среща с любимата дъщеря, Валюшка!

Той кимна с усмивка и отговори на немия ми въпрос:

- Трябваше да я омагьосам малко. За нея съм баща, който се среща с дъщеря си, която работи в чужбина. Иначе щеше твърде много да се бърка. 

Опитах от мръвките – беше прав, наистина бяха превъзходни – и открих колко съм гладна. Затова реших да посветя следващите няколко минути на яденето. Валерий не ме прекъсна нито веднъж, докато сама не го заговорих:

- Как се казва този изрод?
- Ярослав. Роден в Прага, при това когато градът не е имал и 300 години история. Видял е какво ли не и е по-стар от мен с половин хилядолетие. 

Така значи. Ярослав. Гадта имала име. Преглътнах този факт с бира и продължих разпита: 

- Защо не ми каза за него в началото? Казах ти да ми намериш документите за него. 
- Защото неговото досие е с много високо ниво на достъп – поклати глава той.
- Високо ниво, а? – прихнах аз все едно беше казал нещо много смешно. – Аз имам разрешително от Совината глава, по дяволите! Кое ниво може да е по-високо?!
- Още не си Велика. Тази информация е само за Великите. 
- Тогава защо ми казваш? 
- Защото много скоро и ти ще станеш Велика.

Скоро ще станеш Велика. Това ми беше казал и похитителят ми, Ярослав де. Странно съвпадение.

- Наясно ли си какво фиаско устрои този Ярослав в последните 24 часа?! – просъсках аз и ударих по масата. – Знаеш ли изобщо през какво минах?! 
- Знам, че е използвал сестрата на партньора ти, за да го накара да те заведе при ВДНХ – безизразно обясни той.

В гласа му не се долавяше и капка вина. Гадни инквизитори, винаги смятат, че са прави!

- А като знаеш всичко това, защо не звънна в Прага да си го приберат?!
- Защото не става така.

Зяпнах от почуда и замръзнах с халбата в ръка. След няколко секунди половинлитровото стъкло пълно с бира ми натежа и я оставих на масивния плот на масата. Как така не става така?! Той им беше под носа! Защо трябваше да се стига до това? Ако са могли да го сгащят на местопрестъплението, точно както правеха ченгетата с наркопласьорите.

- Защото нямаме нарушение на Договора – отговори Валерий на въпроса ми. – А не можем да го хванем, докато не наруши Договора. 
- Затова дай да чакаме да щурмува офиса в Прага! Много добра стратегия, няма що! – просъсках аз и скръстих ръце на гърдите си. 

Звучеше напълно дебилно – всемогъщата, всевиждаща и всеможеща Инквизиция не може да хване доказан нарушител, само защото няма доказателства. Как така, ако е бил част от Аненербе?

- Нали е имало обвинения срещу него? – попитах аз накрая. – По време на онзи Трибунал?
- Че имаше – имаше, но нищо не се доказа. Нито едно от деянията не беше извършено от него, или от някого с неговия облик – отговори ми моят събеседник, или по-скоро колега. – Мисля, че Ярослав отдавна беше станал Велик, още преди да се запознаем. И само се е прикривал, докато дойде часът.
- Добре де, а коланът на Ищар, или каквото е това? Това не е ли доказателство?
- Ако е у него – да. А ние не знаем дали е у него. Великите...
- Не могат да бъдат проследявани, знам – прекъснах го аз. – И въпреки това, как точно ви държи с вързани ръце?

Валерий вдигна назидателно пръст, като строг учител.

- Не „вас“, а „нас“, драга моя. Ти също си една от нас. 
- Добре де, как точно? – попитах аз отново.

Моят събеседник въздъхна тъжно и се загледа през прозореца. Би било идеално да е дъждовен и мрачен ден, но навън грееше ярко слънце и беше много приятно. 

- Заради нея. 

Гласът му звучеше тъжно и далечно. Отново. 

- Разкажи ми всичко, което знаеш за него – казах аз и се усетих след секунди, че съм ползвала следователския тон на Глухарьов.

Глухарьов... Какво щях да го правя него? Една част от мен искаше да счупи дебелата му глава, но друга го съжаляваше. При това много. Странна работа.  

- С Ярослав се запознахме в Прага. Той вече работеше в Инквизицията от десетилетия, а аз тъкмо бях постъпил. Млад идеалист, така да се каже. Ярослав ме взе под крилото си, станахме приятели. Пиене, жени...
- Валерий... – започнах мрачно аз и взигнах ръка -  не искам да слушам за гуляи с гимназистки!
- Какви гимназистки, Наташа? – искрено се учуди той. – Това беше през осемнадесети век! 
- Значи все пак си стар – усмихнах се аз. – Давай нататък, как се скарахте?

Валерий отново зарея поглед нанякъде – само че този път бях почти убедена, че си представя онези дни. Когато нравите са били леки, светът малък, а приятелите – истински. 

- Скарахме се малко преди Трибуналите – въздъхна той. – Допреди това бяхме неразделни. 

Замислих се – Различните рядко стават приятели. А когато това се случи, обикновено е докато са живи. Или почти – трябва да се случи нещо наистина изключително, за да ги накара да си развалят отношенията. В Нощния се носеха някакви слухове, че Хесер е бил неразделен приятел с някакъв източен маг, май се казваше Рустам. После се бяха скарали жестоко, но така и не разбрах защо. 

От друга страна, този Ярослав ми беше споменал, че е имало жена. Дали пък трябваше да разкривам всички карти пред този уж мой партньор? Бях го направила с Глухарьов и сбърках. Защо да го правя и за този Различен, когото не само че не познавах, но и не харесвах особено. За доверие да не говорим. Затова реших първо да чуя неговата версия.

- Защо? 
- В една от експедициите срещнахме друга жена. 
- Различна? – вдигнах вежди аз. 

Технически беше възможно и да е, но чак пък такова съвпадение... Валерий кимна. 

- Тя беше невероятно красива. Ярослав се влюби в нея до уши. Тя не беше инициирана и той настояваше да я инициира. Аз бях против. 
- Но защо? – не се сдържах аз. – Какво лошо има? 
- По онова време не беше разрешено на Инквизитори да инициират – поклати глава той. – А Ярослав беше влюбен в нея. Много влюбен. Мисля, че тя щеше да стане Универсална, ако можеше...
- Ако можеше? Какво се е случило с нея?
- Умря. При нещастен случай. 

Хм... Някой от двамата ме лъжеше. Единият твърдеше, че е убита, а другият – че е било нещастен случай. Само че какво беше станало по-късно?

- Не разбирам защо толкова сте се скарали обаче. Ако е било нещастен случай...
- Ярослав мислеше, че съм влюбен в нея – продължи Валерий с поглед зареян в пространството. – Аз наистина я харесвах, но никога не бих си развалил приятелството заради това. Когато тя почина, той се промени напълно. А когато стигнахме до Трибунала, вече нищо не ни свързваше.
- И къде точно влиза в сметката Коланът на Ищар? – попитах аз. – Нали все пак той това е откраднал и смята да го ползва? Срещу кого и защо?
- Когато те се запознаха, бяхме на експедиция в Иран.
- Експедицията от 1938? Която е била отменена? 
- Не беше отменена. Просто отидоха само Различни. Онези, които смятаха, че си струва да се търси нещо там. Забаламосахме ръководството, пък и точно тогава започна войната. Бяхме тръгнали за древни артефакти, а попаднахме на нещо много по-мощно. 
- Коланът на Ищар... Защо обаче не сте записали откритието никъде? 
- Записахме го. Само че не в регистрите на Аненербе. Тогава единодушно преценихме, че такова нещо не бива да попада в ръцете на хората. 
- Какво може да прави този артефакт? 
- Прави всяка една Различна Велика Вълшебница. Без значение от ранга преди да сложи колана. 
- Добре де, ама какво го интересува Ярослав това? 

Почвах сериозно да губя нишката. Защо изобщо се бяха скарали и какво общо имаше въпросната жена. 

- Ярослав искаше неговата любима да носи колана и така да й качи ранга. За да може да са равни по сила. 

Странно, той ми беше казал, че само Велика Универсална може да го носи. Нещо не се връзваше...

- А ти си бил против злоупотребата с артефакта? Но защо? Това е било явно гигантски ментор-артефакт. 
- Какво знаеш за Ищар, Наташа? – попита Валерий и се подпря с лакти на масата. 
- Не много. Била е богиня, някъде на Изток. 
- Не само. Била е богиня на войната и на победата. Също и на силата. 
- Валерий, спести ми часа по древна история и митология и давай по същество! Не съм в насторение за лекции.

Инквизиторът въздъхна. 

- Работата в милицията те е променила, Наташа. По-рано щеше първо да ме изслушаш. Както и да е. За древните Ищар е била велика богиня. За Различните – Велика Вълшебница. Дори Абсолютна. 
- Чакай, чакай! Искаш да кажеш, че тази митологична... – започнах аз.
- Е била една от нас – довърши той изречението. – Именно. Не се знае много за нея, защото Различните, които са я познавали, отдавна са отишли в Сумрака. Знаем само, че вероятно тя е създала този артефакт.
- И подобно на своя равен по сила себеподобен – не е имала никакво въображение – вметнах аз между хапките месо. Този разговор започваше да ми отваря апетита. 
- Да, Мерлин също е създавал артефакти – схана веднага шегата Валерий, - обаче той го е правел за удоволствие. Ищар го е правела, за да направи света по-добър.
- Когато хората бяха герои, а боговете ходеха по земята... – замислено казах аз. 
- Може и така да се каже. Ярослав искаше да използва артефакта, за да спре войната. Тогава беше повече от ясно, че война ще има. Но това щеше да е грубо нарушение на Договора. Беше предвидено, че тази война трябва да се случи, въпреки огромните жертви и разруха. Без нея хората и света го чакаха още по-лоши дни. Затова аз бях категорично против. И не само аз. Обаче Ярослав и Татяна бяха твърдо решени. Затова откраднаха артефакта и се опитаха да го използват. При залавянето артефактът сработи и Татяна загина. Не можахме да й помогнем. Ярослав никога не ми прости. След този случай, той се премести в друг отдел на Аненебре. Срещнахме се малко преди Трибуналите. 
- Защо? 
- Беше дошъл да си прибере книжата. Тогава се закле, че ще ме убие. 
- Странна история. Достойна за роман. Само не разбирам защо ми я разказа и как ще ни помогне тя сега. 
- Не разбираш ли? Ти си неговата Татяна този път! Той ще иска да те използва срещу мен.
- За какво? Сега няма война за спиране. Поне не толкова голяма. Имаме само малки локални конфликти, които пречат да се разрази голям конфликт. 

Валерий поклати тъжно глава. 

- Той не иска да спира войната, Наташа. Иска да я запали. Иска да види всички Различни мъртви. Иска да сее смърт, разруха и мъка.

Той обхвана главата си в ръце. Може би имаше право – Ярослав беше казал, че обича да показва на хората, че всеки е способен да извърши зло. Но защо да върши подобни психарщини?

- Защо е станал такъв психар? – попитах аз. 
- Защото иска да си отмъсти на мен. А след като го направи, ще отмъсти на света. 
- Но защо? Толкова ли я е обичал? Звучи ми твърде странно. Различните не се привързват чак толкова. 
- Не е само заради нея, а заради онова, което са го накарали да направи. 
- Какво? Да си отреже ръката ли? – изсмях се аз. Този разговор ставаше твърде откачен за мен. 
- Не, да се откаже от едната си половина. Да избере страна. Той е универсален, знаеш ли?

Нямаш си представа колко добре знам, драги, помислих си аз, а на глас казах:

- Знам. Видях аурата му. 
- Но не знаеш какво са му сторили, за да избере – поклати глава Валерий. – Той мразеше да говори за това. Мразеше всичко свързано с Патрулите. Защото са го принудили да избере. 
- Накъде биеш? – попитах аз и се наведох през масата. – Че ще се опита да унищожи Патрулите? 

Валерий кимна. 

- И ще използва теб като оръжие. 
- Колко прозаично – аз също съм Универсална. 
- Именно. Затова и имаш свободен достъп и до двата Патрула. 
- А как ще ме накара да сътруднича? 
- Той има методи – поклати глава Валерий и в очите му проблесна страх. – Ще те накара, със сигурност. 

Реших, че е крайно време да кажа каквото знам, но Валерий вдигна ръка.

- Знаем, че ти е определил среща на кулата в Останкино. Върви! 
- Знаем? – вдигнах вежди аз. – Кои са тия „ние“? 
- Хесер, Завулон и Совината глава. Те одобряват. Ти ще бъдеш нашият парламентьор. 
- Защо аз?! – възкликнах аз и скочих на крака. 

Той се пресегна и ме дръпна да седна. Беше учудващо силен, въпреки външния си вид. 

- Защото само на теб ще повярва. Ти си единствената жена-Универсален маг Висше равнище в тази част на света. Ти и само ти можеш да го убедиш. Или победиш, ако се наложи. 
- А ако се проваля? 
- Тогава светът ще се изправи пред нова война. След която вече няма да има значение с какви технологии разполагаме. 

Нещата ставаха от хубави, по-хубави. Защо трябваше пак аз да съм на пангара?! Не исках това, не исках нищо от това!

- И какво се очаква от мен? – попитах истерично аз. – Да спра войната?! Объркали сте Различния! 

Валерий се наведе през масата и ме хвана за ръцете.

- Никой не иска от теб да се правиш на екшън героиня. Просто разбери какво иска. Не искаме нищо друго от теб. Аналитиците работят по всички версии. 

Интересно, кои ли аналитици работеха? В Прага, в Нощния патрул? Валерий ме пусна и извика келнерката. Мълчаливо плати и ме поведе за лакътя към изхода. Аз все още бях твърде шокирана от случилото се. 

- Просто разбери какво иска – повтори той и след секунди изчезна.

А аз останах насред улицата с ясното съзнание, че или ще изгоря, или ще се опърля много сериозно.